Meifesto

BigTwin Bikeshow & Expo – 2022

De Bigtwin Bikeshow & Expo vond dit jaar plaats op 4, 5 en 6 november in de Expohallen van Houten. De BigTwin Bikeshow & Expo is de grootste custom bike beurs van de Benelux. Bezoekers van de BigTwin Bikeshow konden versteld staan van de meest spectaculaire zelfgebouwde custom bikes verspreid over de verschillende expohallen. Onderdeel van de BigTwin Bikeshow & Expo was de wedstrijd, verdeeld in zes klassen, met meer dan 100 deelnemers uit binnen- en buitenland. Aanwezig waren alle soorten custom bikes, o.a. Baggers, Caferacers en Clubstylers, maar ook Classics en traditionele old school Choppers. Voor de top-of-the-bill custom bikes was er een ook een freestyle klasse, waar de meest wonderbaarlijke custom bikes werden tentoongesteld.

Hoewel ik zeer goed bekend ben met de Expohallen in Houten was ik nog nooit op de BigTwin Bikeshow & Expo geweest. Een beetje last minute een kaartje geregeld zodat ik Zaterdag eens de BigTwin Experience kon ervaren. Houten ligt gelukkig vrij centraal en het was goed weer dat weekend, dus met de motor naar Houten. Eenmaal aangekomen daar bleek ik niet de enige die met de motor aanwezig was. Je kon buiten een rondje lopen tussen allerlei mooie choppers, caféracers, ratbikes en meer.

Zeeën aan custom bikes

Binnen was er ruimte beschikbaar gesteld voor veilige bewaring van de helmen en jassen. De BigTwin Bikeshow bestond uit de twee grote hallen van de expo en een gedeelte van de entreehal. Daarnaast was er ruimte gemaakt voor een kleine aparte kamer met een echte café sfeer, inclusief bar en live muziek. De ideale plek om even de voeten te laten rusten, uiteraard was eten en drinken op meer plekken beschikbaar.

Het hoofdgedeelte van de BigTwin Bikeshow & Expo was uiteraard de custom bikes. Deze stonden verspreid over de beide hallen, maar het merendeel was verzameld in de grotere hal. Elk type stond netjes bij elkaar verzameld met alle ins & outs op de aanwezige informatieborden. Verstopt tussen al dat geweld stond zelfs een elektrische custom bike.
Benieuwd hoeveel mensen dat was opgevallen? 
De Honda Monkey met bananen aanhangwagen viel ook erg op, net zoals vele andere customs. Overal stonden wel mensen met camera’s en/of mobiel naar al het pracht te kijken.

In de kleinere hal stonden nog een paar custom bikes, maar ook verschillende dealers waren aanwezig in beide hallen. Zowel Indian, met de nieuwe FTR en een custom FTR. Triumph met de nieuwe Rocket III. En BMW met een paar van hun big twins.
Iets meer verstopt in de hal stonden een paar oldtimers. Oldtimers is nog zachtjes uitgedrukt, bijna relikwieën uit oude tijden. Stoommotor achter op een driewieler fiets, geen probleem. Een fiets met een motor aangedreven propeller, ook geen probleem. Ik heb het geluk gehad om zelfs mee te mogen maken dat deze kort gestart werd. Een hele oude Indian met een tank ter grootte van een 2L fles drank. De verhalen die sommige van deze bikes konden vertellen.

De rest van de BigTwin Expo

Naast alle custom bikes was er natuurlijk veel meer te zien en beleven op de De BigTwin Bikeshow & Expo .
Dr. Jekill & Mr. Hyde waren aanwezig om hun uitlaten te showen. Af en toe werd een bike gestart om het verschil van de uitlaat te laten horen over de gehele zaal. Zodiac stond met een grote stand en meerdere producten.
Tussen de leather jackets en broeken stonden ook een paar stands van kunst, beelden en met moonshine.
Meerdere stands met moonshine.
En eentje met Nozem olie, inclusief test mogelijkheden. 

De stands met custom parts, reserve onderdelen en onderdelen van oldtimers waren ruimschoots aanwezig. Men kon voor bijna elk merk en model dus wel iets vinden, maar je moest soms even zoeken of ze dat ene onderdeel op voorraad hadden.
Custom paint jobs en pinstripes stands met hun mooiste werk om te showen. En sommige gaven demo’s van hun werk. Je kon op locatie een custom kerstbal bestellen, welke tijdens de beursuren gepinstriped werdt. (is dat een werkwoord?)
En ook aanwezig was Handig Schoonmaken, want al dat custom en chrome werk moet wel schoon blijven natuurlijk.
Nu ben ik meer een rijder dan een poetser, maar sommige van de bikes, zowel binnen als buiten, stonden echt te shinen. En dat heeft ook wel iets natuurlijk.

Na een rondje of 5 over de beurshal had ik het wel gezien en besloot ik om buiten nog even een rondje te lopen. Want ook daar stonden, in de heerlijke herfstzon, meerdere zeer mooie bikes te shinen.

Mocht je nog een sfeerimpressie willen zien in beeld, check dan de youtube video.

About Author